vagyonbank_banner
vagyonbank_logo
  •  
  • © 2022 Vagyonbank Kft | minden jog fenntartva | Webdesign by Prodom Kft 0

VAGYONBANK

Adatvédelem

Térfigyelő kamera a társasházban

Vagyonbank_news_banner_template_85

A kamerával való megfigyelés napjainkban egyre inkább terjed. Nincs ez másképpen a társasházak esetén sem. Sok társasházban alkalmaznak térfigyelő kamera rendszert vagyonvédelmi vagy más jogsértések megelőzésének céljából. A kamerás megfigyelés esetén fontos az adatvédelmi előírások betartása. Milyen feltételek mellett alkalmazhat a társasház térfigyelő kamerát? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze. Tovább a cikkhez…

Ítéletet hozott a Kúria egy nagy ingatlanközvetítő tisztességtelen kikötéseiről

Vagyonbank_news_banner_template_83

A Kúria 48 oldalas részítéletet hozott a Legfőbb Ügyészség által kezdeményezett perben, amely egy ingatlanközvetítő blanketta szerződéseinek tisztességtelen feltételeiről szólt. Tovább a cikkhez…

Illegálisan kezeli az adatainkat a Google, a Facebook - Mit hozhat az új EU-USA megállapodás ebben?

Vagyonbank_news_banner_template_82

A megfogalmazás is fontos: Ursula Von der Leyen elvi megállapodásról írt, ezt ismétli meg a hivatalos sajtóközlemény míg Didier Reynders, a jogok érvényesítéséért felelős biztos a rendszer elveiről történő megállapodást említett. Kissé eltér egymástól az Unió és az amerikai kormány által közzétett részletes „adatlap” (factsheet) is. Mindkettő hivatkozik viszont arra, hogy az új rendszer kiküszöböli azokat a problémákat, amelyeket a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság kifogásolt az „adatvédelmi pajzs” (privacy shield) néven ismert előző rendszerben: Tovább a cikkhez…

Adattovábbítás külföldre, fontos szabályok

Vagyonbank_news_banner_template_77

2018. május 25-től kell alkalmazni hazánkban is a GDPR-t, ezért úgy gondolom, hogy az eltelt három évben a vállalkozások már tisztában vannak az adatkezelők és az adatfeldolgozók általános feladataival és megkötötték azokat a GDPR hatálya alatt álló adatfeldolgozói vagy közös adatkezelői megállapodásokat, amelyek szükségesek az ilyen adatkezelésekhez és adattovábbításokhoz.

Tovább a cikkhez…

Magyarország is élen jár a GDPR-büntetések kiszabásában

Vagyonbank_news_banner_template_76

Közel hétszeresére nőtt a GDPR-bírságok mértéke a tavalyi évhez képest – derül ki a DLA Piper 2022-es globális GDPR and Data Breach riportjából. A felmérés Magyarország mellett még további 30 országra terjed ki, és átfogó képet ad a legfontosabb végrehajtási trendekről. A főbb eredményeket Kozma Zoltán, a DLA Piper Hungary Technológiai csoportvezető partnere foglalta össze.

Tovább a cikkhez…

Sokan nem ügyelnek a digitális lábnyomukra, pedig eléggé kéne

Vagyonbank_news_banner_template_75

A Kaspersky közzétette egy európai felmérés megállapításait, amelynek keretében azt vizsgálták a szakértők, hogy mennyire tudatosak, illetve milyen hozzáállást tanúsítanak a felhasználók az online adatvédelemhez és az adataik lábnyomához. A Z-generációsok például meggondolatlanabbak az adataik feletti ellenőrzés tekintetében, ugyanis sokan szeretnék, ha véglegesen törölhetnének egy korábbi online posztot.

Tovább a cikkhez…

Brutális árat fizetett egy amerikai nagybank személyes adatok nyilvánosságra kerülése miatt

Vagyonbank_news_banner_template_73

Több millió dollár kártérítést kapnak egy Wall Street-i nagybank ügyfelei, mert a pénzintézet nem tudta megvédeni személyes adataikat.

Tovább a cikkhez…

Bűnöző akinek kamera van az autójában?

Vagyonbank_news_banner_template_72

Hadd kezdjem mindjárt a végéről: aki azért olvasná el ezt a cikket, hogy végérvényes és egyértelmű választ kapjon a dashcamek szabályos használatáról, az ne tegye. A témával történő ismerkedésem után úgy érzem, e kérdés megválaszolására maga a jogalkotó sem lenne képes.

Egymásnak ellentmondó rendelkezések, szabályok és ítéletek – Európában elég nagy a káosz ebben a kérdésben, és Magyarországon sem jobb a helyzet.
Tovább a cikkhez…

Bírság lehet a vége, ha elmarad az adatvédelmi átvilágítás

Vagyonbank_news_banner_template_71

Tavaly a pandémia ellenére is több mint 36 ezer vállalat tulajdonosi körében következett be változás. Az Opten számai azt jelzik, hogy csaknem minden harmadik tranzakció a teljes tulajdonosi szerkezet kicserélődésével járt, ez egy évvel korábban minden negyedik esetében volt elmondható. Az adásvételt megelőző jogi átvilágítás során kiemelt figyelmet kell fordítani az adatvédelemre is. Ha ez elmarad, annak nagyon komoly bírság lehet a vége – emelte ki az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás. Tovább a cikkhez…

Az adat az új olaj? Mi magunk leszünk az adat?

Vagyonbank_news_banner_template_69

Azt hiszed senkit nem érdekelnek a kutyás-macskás fotóid? Pedig de! Az AI-t és az algoritmusokat nagyon is érdeklik. Az emberiség minden egyes pillanatban hihetetlen mennyiségű adatot generál. De kihez futnak be ezek az adatok és milyen algoritmusok vizsgálják a teljesen átlagos kis képeinket?

Tovább a cikkhez…

A lelépő dolgozók nagy erőkkel lopják a vállalati adatokat

Vagyonbank_news_banner_template_68

A kilépő vagy elbocsátott munkavállalók közel fele titokban letölt, elment, továbbküld vagy kiszivárogtat munkával kapcsolatos dokumentumokat, mielőtt elhagyja régi munkahelyét. Ennek részben az is az oka, hogy becslések szerint az irodai dolgozók 72 százaléka tévesen úgy gondolja, hogy a munkahelyükön általuk létrehozott adatok az övék. Pedig nem.

Tovább a cikkhez…

Magyarország az élmezőnyben van GDPR-büntetések kiszabásában

Vagyonbank_news_banner_template_67

A kibervédelemre szakosodott ESET tanulmányt készített arról, hogy 2018 óta az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) megsértéséért milyen büntetéseket szabtak ki. Magyarország is sok szabálytalanságot talált, az esetszámokat tekintve a negyedik az európai országok között.

Tovább a cikkhez…

Elfogadták ma kínai GDPR-törvényt, de nagyon más, mint az európai

Vagyonbank_news_banner_template_62

Törvényt fogadott el Kína pénteken annak megakadályozására, hogy a nagy internetes cégek visszaéljenek az internetre felkerülő személyes adatokkal. Az új jogszabály hasonlít az Európai Unióban három éve elfogadott Általános Adatvédelmi Rendelethez (GDPR), de nagy különbség, hogy nem korlátozza a kínai kormány, illetve a kormánypárt személyes adatokhoz való hozzáférését.

Tovább a cikkhez…

Hogyan gyomláljuk ki az adatgazt a gyökerénél fogva?

Vagyonbank_news_banner_template_61

A szemét adat minden olyan adat, amely már nem szolgálja a célt.

Ne hagyja, hogy a haszontalan, felesleges adatok megfojtsák a tárolási erőforrásait. Takarítson meg időt és pénzt, miközben kiküszöböli a potenciális hibákat és a zűrzavart az adathigiénia bevezetésével - bíztat az InformationWeek.com cikke.

Tovább a cikkhez…

Rekord bírságot kapott az Amazon a GDPR megsértéséért

Vagyonbank_news_banner_template_60

Európai viszonylatban is rekordnak számító összegre, 746 millió euróra, azaz forintra átszámítva közel 265 milliárd forintra büntette meg az internetes kereskedőt a luxemburgi adatvédelmi hatóság. Tovább a cikkhez…

Amazon hit with $887 million fine by European privacy watchdog (ENG)

Vagyonbank_news_banner_template_60

Amazon has been issued with a fine of 746 million euros ($887 million) by a European privacy watchdog for breaching the bloc’s data protection laws.
Tovább a cikkhez…

Hogyan felelnek meg az ajánlórendszerek az adatvédelmi jogszabályoknak?

Vagyonbank_news_banner_template_59

Mi történik valójában, amikor egy webshopon hozzájárulunk az adataink tárolásához és kezeléséhez? Hogyan fér bele a GDPR szigorú szabályaiba, hogy a webshop ismeri a vásárlók böngészési történetét és adatait? A három éve hatályba lépett GDPR évfordulójának alkalmából az eCommerce ajánlórendszerekkel foglalkozó Yuspify jogi szakértő bevonásával bogozta ki a mindenkit foglalkoztató kérdéseket. Tovább a cikkhez…

Az emberek önként nyújtják át idegeneknek a digitális életüket, és még csak nem is tudnak róla

Vagyonbank_news_banner_template_58

Teljesen érthető módon hatalmas piaca van a használt elektronikai eszközöknek. Egy új telefon vagy laptop nem feltétlenül olcsó, és minek porosodjon egy fiókban a régi gép, ha azt eladva kicsit kevésbé fáj az új modell megvásárlása? A vevő oldaláról is érthető, mert ha nem érdekli, hogy a legújabb, legprofibb, legcsillogóbb hardvert használja, akkor olcsóbban hozzájuthat régebbi, de az eredeti áruknál olcsóbb eszközökhöz.
Tovább a cikkhez…

Így alakul az adattudósok és a gépi tanulással foglalkozók fizetése

Vagyonbank_news_banner_template_57

Vincent Granville matematikus, az adattudomány egyik úttörője blogjában (elsősorban az amerikai piacra fókuszálva) összeszedte, hogy az adattudomány területén dolgozók mekkora fizetésre számíthatnak. Habár a számok nem feleltethetők meg a magyar helyzetnek, de az adatgyűjtési módszere és a feltárt trendek nálunk is érdekesek.
Tovább a cikkhez…

Figyelmeztet a jegybank, aki teheti, mielőbb folytassa a hiteltörlesztést

Vagyonbank_news_banner_template_55

Aki nem szeretne több kamatot visszafizetni és anyagi helyzete megengedi, annak érdemes kiszállnia a moratóriumból és minél hamarabb ismét megkezdenie hitele törlesztését, írja közleményében az MNB.

Tovább a cikkhez…

Az áldozat okosórája buktatta le a feleségét meggyilkoló pilótát

Vagyonbank_news_banner_template_54

Még az Európa-bajnokság közvetítését is megszakították Görögországban, amikor fény derült arra, hogy a férje gyilkolta meg májusban a húszéves Caroline Crouch-ot. A rendőröknek az lett gyanús, hogy a férfi sztorija más volt, mint amit a család kütyüi mondtak.
Tovább a cikkhez…

Több mint 3 milliárd ember fotóját lopta el weboldalakról az AI cég?

Vagyonbank_news_banner_template_53

A Kínában tapasztalt típusú megfigyelés a nyugati demokráciákban is megtörténhet.

Tovább a cikkhez…

Egy kukából kihalászott számítógépről kerültek elő több ezer magyar páciens érzékeny egészségügyi adatai

Vagyonbank_news_banner_template_47

Több mint háromezer magyar páciens érzékeny személyes és egészségügyi adatait sikerült kibányászni egy számítógépről, amely korábban egy rendelőben működött, majd egy szeméttelepen végezte – derül ki a Kiberblog bejegyzéséből.

Tovább a cikkhez…

Egyetlen központosított állami ügynökségbe szervezik a teljes magyar adatvagyont

Vagyonbank_news_banner_template_46

Nemzeti Adatvagyon Ügynökséget (NAÜ) tervez létrehozni a kormány, amely az államigazgatásban keletkező hatalmas mennyiségű adat felett rendelkezhet majd – derül ki a parlamentnek nemrég benyújtott törvényjavaslatból.

A törvény leszögezi, a NAÜ nem a közérdekű – a törvények erejénél fogva egyébként is nyilvános vagy nyilvánosságra hozható – adatokért felel majd, hanem olyan, anonimizálva kiadható adatokért, statisztikákért, amelyek a piaci szereplők, kutatók számára értékesek. Tovább a cikkhez…

Jobban teszed, ha vigyázol: csalók fosztogatják a gyanútlan magyarokat

Vagyonbank_news_banner_template_45

A 2020-as különösen égető téma lett az adatbiztonság az online térben, ugyanis többen vásároltak a neten, akik eddig nem tették, inkább ott intézték az ügyeiket, programokat telepítettek a távmunkához, stb. Az adatbiztonság pedig nem csak az egyének, hanem végek szintjén is nagyon fontos - viszont rengeteg még mindig nem törődnek vele, mit engedélyeznek oldalaknak, mit tesznek nyilvános adattá a közösségi médiában, vagy mire kattintanak, mibe egyeznek bele. Mutatjuk, mennyire gondatlanok vagyunk a neten, mire figyelünk a legkevésbé.

Tovább a cikkhez…

Már 40 évvel a Facebook előtt próbálgatták az adattudósok, hogyan manipulálhatók a választók

Vagyonbank_news_banner_template_44

Az 1960-ban tartott amerikai elnökválasztáson Kennedyt egy csapat adattudós is segítette, akik erőteljes számítógépeikkel modellezték az amerikai szavazókat. Ismerősen hangzik? A hatvanas években tevékeny Simulmatics Corporation története is bizonyítja, hogy a Cambridge Analytica-ügynek már évtizedekkel korábban voltak előfutárai, és mióta az ember kezébe számítógép került, azóta foglalkoztatja, hogyan jósolható meg adatokból az emberi viselkedés, amiből aztán előny kovácsolható. A cég vesztét épp az okozta, hogy túlságosan megelőzte a korát, hiszen már 50 éve olyan kérdéseket vetett fel, amik még ma is aktuálisak.

Tovább a cikkhez…

Ennyi pénzért árulják a személyes adatokat a sötét weben

Vagyonbank_news_banner_template_43

Mivel életünk offline és digitális szálai ma már teljesen összefonódnak, az online cselekedetek befolyással vannak a fizikai szférára is. Ebben a tekintetben az egyik legerősebben érintett terület a kommunikáció és a személyes adatok megosztása, hiszen minden felhasználó adata felhasználható az illető ellen.

Tovább a cikkhez…

Az adat hatalom - nem mindegy, hogyan elemezzük!

Vagyonbank_news_banner_template_42

Minden analitikai feladatra találnak a vállalatok alkalmas eszközt. A BI-kezdeményezések kimenetele ezért az eszközválasztás helyett ma már elsősorban a szervezeti adatkultúrán, az alkalmazottak adatműveltségén áll vagy bukik.

Tovább a cikkhez…

Ne add el a személyes adataidat!

Vagyonbank_news_banner_template_40

A lehető legrosszabb és rendkívül veszélyes ötlet, hogy az adathegyeket összelapátoló techcégek fizessenek a felhasználók személyes adataiért, véli az EFF.

Tovább a cikkhez…

Az adatkezelő köteles teljesíteni az érintettek kérelmeit

Vagyonbank_news_banner_template_41

A NAIH megállapította, hogy az érintettek tájékoztatáshoz fűződő jogát, valamint az átláthatóság elvét is megsértette a honlap üzemeltetője.




A
Debreceni Egyetem fordult a NAIH-hoz, mert az oktatók panaszt tettek, amiért a www.markmyprofessor.com weboldalon velük összefüggésben sértő megjegyzések jelentek meg.

A bejelentés szerint, 2020. március közepe óta, ismeretlen személy több egyetemi oktató ellen, több alkalommal, naponta általában négy hullámban (reggel, délben, délután és este), az egyes hullámokon belül egy-két perces eltéréssel, kizárólag trágár szavakból álló “értékelést” tett közzé.

Tovább a cikkhez…

Újra kinevezték az adatvédelmi hatóság elnökét

Vagyonbank_news_banner_template_39

Újabb kilenc évre nevezte ki Áder János köztársasági elnök Péterfalvi Attilát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének. Péterfalvi Attila a január elsejétől hatályos kinevezését szerdán a Sándor-palotában vette át a köztársasági elnöktől. Tovább a cikkhez…

Mennyit érnek online adataink? Lehet, hogy a miénk is eladó a net sötét oldalán

Vagyonbank_news_banner_template_37

Az internet rengeteg remek lehetőséget kínál a felhasználók számára szórakozásra és új ismeretek megszerzésére, ugyanakkor nem árt óvatosnak lenni, mivel az adathalászat komoly veszélyt jelent a böngészőkre. Az internetes bűnözők sokszor nem is saját felhasználásra lopják el a bizalmas információkat, hanem azért, hogy jó áron eladják azokat.

Tovább a cikkhez…

Az adat az új olaj?

Vagyonbank_news_banner_template_35

Donald Trump pontosan tudja, hogy ha a közösségi média ellen indít kampányt, annak komoly hatásai lehetnek a novemberi választási eredményre. A kiberbiztonsgi szakértő szerint sok információval tudnak kereskedni az applikációk.

Tovább a cikkhez…

Pert indít a Facebook az Európai Bizottság ellen

Vagyonbank_news_banner_template_34

A cég szerint az ellenük folyó versenyjogi vizsgálatok során számos, privát adatokat tartalmazó dokumentumot kért be az uniós testület.

Tovább a cikkhez…

Az Európai Unió Bírósága elkaszálta az USA-val kötött adatvédelmi megállapodást

Vagyonbank_news_banner_template_33

Az Európai Unió Bírósága érvénytelenítette csütörtökön az EU és az Egyesült Államok között létrejött, a személyes adatok továbbítását lehetővé tevő adatvédelmi megállapodást.

A Facebook közösségi portált érintő ítéletében a luxembourgi székhelyű uniós bíróság kimondta, hogy a nemzeti törvényhozóknak szigorúbb intézkedéseket kell tenniük a felhasználói adatok továbbítása terén a magánélet védelme érdekében.
Tovább a cikkhez…

100 milliós bírságot kapott a Digi Távközlési Szolgáltató Kft

Vagyonbank_news_banner_template_32
100 milliós bírságot kapott a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft-t a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól egy adatvédelmi incidens miatt – szúrták ki a GDPR Specialisták.
Tovább a cikkhez…

Pénzzel fizethetünk személyes adataink kiszivárgásáért

Vagyonbank_news_banner_template_31370 ezer magyar adatait árulják a dark weben, amely komoly anyagi károkat okozhat az érintetteknek. 500 millió Facebook felhasználó személyes adatait árulják hackerek a dark weben, 370 ezer magyar is érintett. A kiszivárgott adatok között nemcsak a munkahely és a családi állapot, de még a mobiltelefonszám is megtalálható. És hogy miért veszélyes ez? Az adathalászok a személyes információk alapján célzottabb, profibb és sokkal nehezebben kivédhető támadásokat indíthatnak az érintettek ellen, akiknek akár a bankkártya-adataikat is ellophatják, ezáltal pedig komoly összegeket veszíthetnek. Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője többek között a felhasználói önkontroll fejlesztését javasolja védekezésként.
Tovább a cikkhez…

Az adat az új kobra

Vagyonbank_news_banner_template_29

Az úgynevezett kobrahatás története a XIX. századi Indiáig nyúlik vissza. A brit gyarmatosítók aggodalommal nézték a Delhi utcáin egyre szaporodó mérges kobrákat. A kártevők ellen így egy állami programmal próbáltak fellépni. Minden egyes megölt és a hatóságoknak bemutatott kobrát pénzjutalommal honorált a korona. Az utcai kobrák száma valóban fogyni kezdett a program elindítása után, és a halott példányok is szép számmal gyűltek. Utóbbinál, mint nem sokkal később kiderült, az volt az apró szépséghiba, hogy néhány vállalkozó kedvű lakos maga kezdte el a kobrákat tenyészteni és levágni a pénzjutalom fejében. Ahogy a hatóságok ezt megneszelték, azonnal felfüggesztették a programot, de addigra túl késő volt. A hoppon maradt kobrafarmerek így kénytelenek voltak szabadjára engedni állataikat, még súlyosabbá téve a helyzetet, mint eredetileg volt.
Tovább a cikkhez…

Jogerős bírósági ítélet miatt kellett törölnie unokái képét az internetről egy holland nagymamának

Vagyonbank_news_banner_template_27

Így jár az, aki a szülők engedélye nélkül posztol képet a gyerekekről.
Tovább a cikkhez…

GDPR: Magyarország az egyik legtöbbet bírságoló állam

Vagyonbank_news_banner_template_28
Meghaladta a 140 millió forintot a Magyarországon működő cégekre kiszabott GDPR-bírságok együttes összege
– olvasható az EY közleményében, amelyet a Hvg szemlézett.

Tovább a cikkhez…

Grandmother ordered to delete Facebook photos under GDPR (ENG)

Vagyonbank_news_banner_template_27

A woman must delete photographs of her grandchildren that she posted on Facebook and Pinterest without their parents'

permission, a court in the Netherlands has ruled.
Tovább a cikkhez…

Videokamerák a társasházak közös helyiségeiben

Vagyonbank_news_banner_template_26

A szerző az alábbi írásában az Európai Unió Bíróságának ítéletét elemzi, mely a T. K. kontra Asociaţia de Proprietari bloc M5A‑ScaraA-ügyben[1] született és a lakóépületek közös helységeibe telepített videomegfigyelő rendszerek és az adatkezelés kapcsolatának kérdéskörét vizsgálta. Tovább a cikkhez…

179/2020. (V. 4.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet idején az egyes adatvédelmi és adatigénylési rendelkezésektől való eltérésről

Vagyonbank_news_banner_template_25

A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény rendelkezéseire, a 4. § tekintetében az Alaptörvény 53. cikk (3) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény 3. § (1) bekezdése szerinti országgyűlési felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: Tovább a cikkhez…

VIDEO Konferencia-, Küldöttgyűlés-, Közgyűlés szakszerű lebonyolítása

Vagyonbank_news_banner_template_24
A Magyarországon tevékenykedő 530 ezer társas vállalkozás, 130 ezer nonprofit szervezet, a több mint 60 ezer civil szervezet számára a COVID-19 világjárvány és a járványügyi helyzet jelentős gazdasági, de igen jelentős szervezeti problémákat is okoz, értve ezalatt a legfőbb szervek (taggyűlések, küldöttgyűlések, közgyűlések, valamint kuratóriumi, felügyelőbizottsági és egyéb területi ülések) működésének kérdéseit.
Tovább a cikkhez…

A távoktatás egy kész adatvédelmi rémálom

Vagyonbank_news_banner_template_22
A koronavírus-járvány az élet minden terén komoly kihívások elé állítja a társadalmat. A közösségi távolságtartás melléktermékeként a bevásárlástól a kapcsolattartásig az életünk egyre nagyobb része költözik az online térbe, ami új veszélyekkel is jár. Arról már írtunk, hogy az egyre gyakoribb home office különösen termékeny talaja a kibertámadásoknak, de az egyik hétről a másikra bevezetett távoktatás is rengeteg problémát hozott magával.
Tovább a cikkhez…

Ötmillió vendég adatait lopták el a Marriottból

Vagyonbank_news_banner_template_19
5,2 millió vendég személyes adatait szerezték meg hekkerek egy tömeges adatlopás után – jelentette be a szállodalánc. Ezen a linken bárki ellenőrizheti, hogy az áldozatok között szerepel-e a neve.
Tovább a cikkhez…

Snowden: a járvány alatti adatgyűjtés veszélyes is lehet

Vagyonbank_news_banner_template_18
Komoly adatvédelmi aggálynak adott hangot Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező informatikus, miután több országban is adatokat kezdtek gyűjteni a hatóságok a koronavírusos fertőzöttek mobiljain keresztül. Snowden szerint a kiterjedt adatgyűjtési módszereknek hosszútávú hatásai is lehetnek a civilekre.
Tovább a cikkhez…

Komoly kihívások előtt állnak a magyar munkáltatók: jobb, ha ezt tudják

Vagyonbank_news_banner_template_17
A koronavírus-járvány okozta szükséghelyzet jelentős kihívások elé állítja a munkáltatókat és a munkavállalókat egyaránt. Szakértők részletesen kidolgozták és összefoglalták a legfontosabb munkajogi és adatvédelmi szabályokat és hatósági iránymutatásokat, amelyek a munkáltatók számára a jelen helyzetben támpontot jelenthetnek.
Tovább a cikkhez…

Munkajogi és adatvédelmi jogi kihívások a koronavírus terjedésének idején (II. rész)

Vagyonbank_news_banner_template_16
Munkáltatói intézkedések közvetlen járványveszély, illetve érintettség esetén

Amióta Magyarországra is megérkezett a koronavírus járvány, egyre több munkáltató szembesül azzal a kérdéssel, hogy milyen intézkedéseket tehet közvetlen járványveszély, illetve érintettség esetén. Például gyakori kérdés, hogy mi történik járványügyi megfigyelés, illetve járványügyi zárlat elrendelése esetén, otthoni munkavégzésre kötelezhető-e a munkavállaló, illetve mit tehet a munkáltató üzemzárás esetén.
Tovább a cikkhez…

Munkajogi és adatvédelmi jogi kihívások a koronavírus terjedésének idején (I. rész)

Vagyonbank_news_banner_template_15
Munkáltatói megelőző intézkedések

Amióta Európába is megérkezett a koronavírus járvány, egyre több munkáltató szembesül azzal a kérdéssel, hogy milyen óvintézkedéseket lehet és kell tennie ilyen helyzetben. Például gyakori kérdés, hogy a munkáltató hogyan tudja jogszerűen kiszűrni azon munkavállalóit, akik fertőzött területről érkeztek vissza vagy potenciálisan fertőzött betegekkel találkozhattak, esetleg maguk is fertőzöttek lehetnek. A legtöbb megelőző intézkedés munkavállalói személyes adatok – bizonyos esetekben a személyes adatok különleges kategóriáinak – kezelésével jár, így kiemelt jelentősége van az adatvédelmi jogi előírások betartásának is.
Tovább a cikkhez…

Megjelent a rendelet: ezek a változások lépnek életbe éjféltől

Bezár sok bolt, vendéglátóhely délután háromkor. A 70 éven felülieknek lakáskarantént javasolnak. Nyilvántartásba veszik az egészségügyi tanulókat, hogy a válság fokozódásakor bevonhassák őket az ellátásba.
Tovább a cikkhez…

Nemcsak olvassa, formálja is a jövődet a megfigyelő kapitalizmus

Vagyonbank_news_banner_template_11
Vágási Feri a Szomszédokból még tízezer forintért vette meg az eredeti Microsoft Windows 95 operációs rendszert. A Google nem kér pénzt az Android mobil operációs rendszerért, de nem szívjóságból adják ingyen: nekik ez egy platform ahhoz, hogy a felhasználói adatokat forintosítsák. Az online keresési szokásainkat, a Gmail-fiókunk tartalmát, a YouTube-os lejátszási listáinkat, sőt az egérmutatónk mozgását is éber algoritmusok figyelik évek óta. Mostanra jobban kiismertek minket, mint mi saját magunkat.
Tovább a cikkhez…

Tájékoztató a koronavírus járvánnyal kapcsolatos adatkezelésekről

Vagyonbank_news_banner_template_10
A határokon át is rohamos gyorsasággal terjedő koronavírussal (Covid-19) összefüggő egészségügyi krízis kapcsán mind a természetes személy érintettek, mind a munkáltatók, egészségügyi szakemberek részéről érkezett megkeresés a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (a továbbiakban: Hatóság), hogy a hatályos adatvédelmi előírásokkal összhangban milyen intézkedések hajthatók végre a vírus terjedésének korlátozása érdekében, illetve, hogy az ezen intézkedések kidolgozása és foganatosítása kapcsán van-e lehetőség személyes adatok - különös tekintettel a személyes adatok különleges kategóriába tartozó egészségügyi adatok - kezelésére.

Tovább a cikkhez…

A koronavírus okozta aggodalom nem mentesít a GDPR alól

Vagyonbank_news_banner_template_09

A vállalkozások Magyarországon is sorra vezetnek be intézkedéseket a koronavírus járvány megelőzése és enyhítése érdekében. A protokollok kialakításánál azonban kulcsfontosságú a kapcsolódó adatkezelési feladatok átgondolása a személyes jellegű információk biztonsága érdekében

– hívja fel a figyelmet Vári Csaba, a Baker McKenzie adatvédelmi csoportjának vezetője. Az adatkezelők megfelelő tájékoztatást kötelesek nyújtani az érintettek számára, ideértve a jogaikkal kapcsolatos felvilágosítást is.

Tovább a cikkhez…

Új típusú jogsértések, gigabírságok

Vagyonbank_news_banner_template_08

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rendkívül aktív volt az elmúlt hónapban: több mint 5,5 milliárd forint bírságot szabott ki kartell- és fogyasztóvédelmi ügyekben, határozataiban pedig számos új típusú jogsértésre hívta fel a figyelmet. A hatóság a legmagasabb bírsággal, 1,8 milliárd forinttal egy vezető telekommunikációs céget büntetett határozatában.
Tovább a cikkhez…

Digitális Szabadság Munkacsoportot hozott létre a kormány

Vagyonbank_news_banner_template_07

Az Igazságügyi Minisztérium létrehozta a Digitális Szabadság Munkacsoportot, amely a nemzetközi technológiai cégek működésének átláthatóvá tételét tűzte ki célul – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter az M1 kedd reggeli műsorában.

Tovább a cikkhez…

Adatvédelem 2020: az áttörés után

Vagyonbank_news_banner_template_03

Az Általános Adatvédelmi Rendelet, ismertebb nevén GDPR 2018-as bevezetése csaknem valamennyi vállalkozás és intézmény számára meghatározó jelentőséggel bírt. Az adatvédelem „intézményesülése” a próbaüzem évében mindenki számára többletfeladatokat jelentett. Tavaly már a bírói jogalkalmazást is elérték az adatvédelem kényes kérdései. A különösen nagy horderejű (és nagyságrendű) döntések közül is kiemelkedik a Facebook-ügy és a Fashion ID ítélet.

Tovább a cikkhez…

Az Európai Bizottság az adatok egységes piacának létrehozását tervezi

Vagyonbank_news_banner_template_01

Terveket jelentett be az adatok egységes piacának létrehozására az új digitális stratégiájában az Európai Bizottság, ami azt várja, hogy a könnyebben hozzáférhető adatok abban is segítik a kontinens vállalatait, hogy felvegyék a versenyt amerikai és kínai riválisaikkal, például a mesterséges intelligencia terén…

Tovább a cikkhez…

Szórják a GDPR-bírságokat, de még mindig kevés a felkészült vállalat

Vagyonbank_news_banner_template_04

Meghaladta a 140 millió forintot a Magyarországon működő cégekre kiszabott GDPR bírságok együttes összege. Leggyakrabban a személyes adatok kezelésére vonatkozó elvet sértik meg a vállalatok, amiért az elmúlt mintegy másfél évben már 58 alkalommal büntetett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). A legtöbb szervezet a mai napig késik a GDPR megfeleléshez szükséges IT-fejlesztések befejezésével, amivel további bírságokat kockáztatnak az EY tapasztalata szerint.
Tovább a cikkhez…

Még mindig hadilábon állnak a cégek a GDPR-ral – mit kellene tenni?

Vagyonbank_news_banner_template_02

Egy friss, nemzetközi felmérés szerint a legtöbb cégnél még mindig hiányos az adatvédelem. Különösen az online térre igaz ez, hiszen az internetes portálok csupán 11,8 százaléka felel meg az érvényben lévő uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR követelményeinek.
Tovább a cikkhez…

GDPR: Még sokan elkéstek a szükséges IT-fejlesztésekkel

Vagyonbank_news_banner_template_05

Már több mint 140 millió forint GDPR-bírságot szabtak ki a Magyarországon működő cégekre, a legtöbb szervezet késik a GDPR megfeleléshez szükséges IT-fejlesztések befejezésével, amivel további bírságokat kockáztatnak - hívja fel a figyelmet az EY.

A közlemény szerint esetenként átlagosan 2,5 millió forint értékben, eddig összesen 58 alkalommal szabott ki bírságot hazai cégekre a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2018 májusa óta az általános adatvédelmi rendelet megsértéséért. Magyarország ezzel az egyik leggyakrabban fellépő ország Európa szerte Spanyolország, Románia, Németország és Bulgária mellett.
Tovább a cikkhez…

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ